Bennebroek Voormalig Sint Lucia klooster
Schoollaan 70
2121 GH Bennebroek gemeente Bloemendaal

De Lourdesgrot lag in de kloostertuin. De locatie is niet te bezoeken.

 

De congregatie 'Dames du Sacré-Coeur' wilde buiten Frankrijk pensionaten voor meisjes gaan opzetten. Het protestantse Nederland trok hen wel aan.
Op 1 mei 1895 werd een school geopend in de hulpkerk en de aanmeldingen waren overweldigend. Op 12 juni 1895 droeg het hoofdbestuur van de congregatie Les soeurs du Sacré-Coeur, gevestigd in Parijs, de heer H v. d. Vossen te Bennebroek de bouw van een pensionaat voor jonge dames.
Een klein jaar later, op 3 september 1896, was de bouw van het klooster en de aangrenzende armenschool gereed en werden beide in gebruik genomen. De 'anciennes' (oud-leerlingen) hadden ter gelegenheid van de opening geld aangeboden om een Lourdesgrot in de tuin te laten bouwen.
De kloostertuin heeft altijd een belangrijke rol gespeeld. Er werd gewandeld en gebeden bij de Lourdesgrot.

Door een tekort aan pensionaires was het klooster niet rendabel. Op 25 mei 1919 viel het doek voor de congregatie Les soeurs du Sacré-Coeur in Bennebroek.

De zusters Franciscanessen van Rotterdam waren vanaf 1918 op zoek naar een nieuwe locatie. Het aantal novices nam in hoog tempo toe waardoor er ruimtegebrek ontstond in hun klooster. Op 1 mei 1920 werd het klooster officieel als moederhuis ingewijd en nam het hoofdbestuur van de congregatie z'n intrek in het klooster dat nu St. Lucia ging heten.
De zusters waren blij met dit door bossen omgeven kloostercomplex en ze noemden zichzelf vanaf die tijd Congregatie van de Zusters Franciscanessen van Bennebroek.

De deuren van het klooster zijn in 2007 gesloten; de zusters hebben hun intrek genomen in huize Alverna in Wijchen.

De Lourdesgrot, waar zoveel zusters hebben gebeden om een zegen voor hun werk hier of overzee, ligt er nu verlaten bij. Er zijn slechts de deels overwoekerde restanten. Het Mariabeeld en beeld van Bernadette staan er niet meer.

Tot een nieuwe bestemming is gevonden voor het klooster is de toekomst van deze overwoekerde grot onzeker.
Eind 2013 zijn er nieuwe bouwplannen gemaakt, waardoor er weer hoop is voor hergebruik van dit monumentale pand. Misschien wordt ook de Lourdesgrot er bij betrokken. Lees verder...

Bron: Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek

Afbeelding uit plm. 1900:

 

... de foto's worden vergroot getoond door er op te klikken...