Vasse

Kerkhof Vasse
Hooidijk 1
7661 RA Vasse gemeente Tubbergen

De grot bevindt zich in een hoek van het kerkhof.

 

Vasse kreeg in 1931 nabij de dorpskerk een klooster met de naam Sancta Maria en een bijbehorende school. Er woonden achttien zusters van de congregatie Dochters van Onze Lieve Vrouw uit Nijmegen. Ze werkten voornamelijk in het onderwijs aan kleuters en meisjes.

Door veranderingen in kerk en onderwijs kwam in 1974 een eind aan het werk van de zusters. Ze vertrokken naar hun moederklooster in Nijmegen. Daarna werd het een hotel, nu is het een conferentie- en opleidingscentrum (Het Balkon). Een beeld aan de voorgevel herinnert nog aan de oorspronkelijke functie van het gebouw. Het is een beeld van Jeanne de Lestonnac, die de stichter was van de kloosterorde die hier huisde. De maker van het beeld is Mari Andriessen. Van zijn hand is ook het bekende beeld De Dokwerker, dat te zien is in Amsterdam.

Tegenover de kruidentuin staat links van het pad in een hoek van het kerkhof een Lourdesgrot met een beeld van Maria en daarvoor een beeld van de geknielde Bernadette Soubirous. De grond waarop de grot staat, maakte vroeger deel uit van de kloostertuin.

Bron: Langs Heilige Huisjes Twente .

Foto 2013: Betsie Koekkoek

... de foto's worden vergroot getoond door er op te klikken...