Katwijk Mariagaarde 4
5433 KA Katwijk gemeente Cuijk

 

De St. Martinuskerk
Op 30 september 1880 werden de gehuchten Katwijk en Klein Linden tot een zelfstandige parochie verheven met als eerste pastoor de zeereerwaarde heer Suijs (1838-1899). Aanleiding tot het vormen van een eigen parochie was de hoge waterstand van de Maas gedurende de wintermaanden, waardoor Katwijk en Klein Linden regelmatig van de parochie Cuijk waren afgesloten.
De kerk van Katwijk-Klein Linden heeft als patroonheilige de H. Martinus, bisschop van Tours. Op 7 mei 1881 werd de eerste steen gelegd voor de bouw van de kerk door pastoor Suijs. De architect van de kerk was de heer Weber uit Roermond. De opzichter bij de bouw was P. van Luik, eveneens uit Roermond.

De Lourdesgrot
Op 2 september 1887 kreeg pastoor Suijs van de bisschop toestemming om een Lourdesgrot te bouwen in het park naast de kerk. Hij belastte daarmee de architect Hendriks uit Oss, die de grot van Lourdes op schaal nabouwde.
Pastoor Suijs betaalde haar uit eigen middelen. Onderin de grot is een ruimte uitgespaard, afgeschermd door een hekwerk, waar kaarsen opgestoken kunnen worden.
Op 14 mei 1888 begaven zich tussen de 300 en 400 mensen in processie naar de Lourdesgrot om een O.L. Vrouw van Lourdesbeeld te plaatsen. Pater Reuser s.j. uit Amsterdam zegende de grot en het beeld in.
In 1958, ter gelegenheid van het eeuwfeest van de verschijningen te Lourdes, werd het beeld voorzien van een gouden kroon, gemaakt door edelsmid H. van Thillart uit 's-Hertogenbosch. In dat jaar kwamen er volgens zeggen meer dat 10.000 pelgrims naar de grot.
In de grot is een stuk rots opgenomen afkomstig van de plaats waar Maria verscheen aan Bernadette.

In de nabijheid van de grot ligt een klein processiepark.

Met dank aan Hans Suijs voor aanvullingen.

Bron: Meertens , Reliwiki , Martinusparochie.

... de foto's worden vergroot getoond door er op te klikken...