holset01Holset 64
Holset gemeente Vaals

 

De H.H. Lambertus en Genovevakerk is een oude kerk op een heuvel in Holset. Aan de voet van de kerkheuvel ligt de Lambertusbron en ernaast een Lourdesgrot uit het einde van de 19e eeuw.

Bij de bouw van deze grot heeft men een grote collectie fossielen gebruikt om de wand te versieren. De vele honderden fossielen, waaronder een groot aantal stukken verkiezeld hout, zijn er op alle mogelijke plaatsen in verwerkt. De collectie is vermoedelijk bijeengebracht door de pastoor.

De grot is verscholen in een lange, hoge muur van natuurstenen. In de grot staat een Mariabeeld. Op de grond staat een beeld van een geknielde Bernadette. De grot is afgesloten door middel van een lang, smeedijzeren sierhek.

Holset had aan het eind van de 19de eeuw grote grensoverschrijdende aantrekkingskracht. In 1884 bij voorbeeld  18000 bedevaartgangers waaronder veel uit Aken en omstreken.

De Lourdesgrot werd in de jaren negentig weliswaar hersteld, maar de Lourdesdevotie zelf herleefde niet en concentreert zich binnen de gemeente reeds geruime tijd op de Lourdesgrot te Vaals.

De bron van Lambertus is ook in vergetelheid geraakt. De poel bij de bron is wel een soort van 'eco-bedevaartplek' geworden, omdat deze geldt als bijzonder reservaat voor de vroedmeesterpad ('kluksje').

Bron: Wikipedia, "Bedevaartplaatsen in Nederland - Deel 3".

... de foto's worden vergroot getoond door er op te klikken...