stnicolaasga03Kerkstraat 14
8521 JZ Sint Nicolaasga gemeente Skarsterlân

Parochie van de H. Nicolaas te St. Nicolaasga.

 

Nabij de neogotische H. Nicolaaskerk is een curieus bouwsel ontstaan.
In 1934 is op schaal de grot van Lourdes nagebouwd, compleet met beelden van de H. Bernadette en Maria. De grot is van beton opgetrokken.

stnicolaasga04Parochiaan Huite Huitema had er in opdracht van pastoor Joannes Bentla, die een vurig Mariavereerder was, een model van gemaakt. Omdat zijn vrouw veel ziek was en hij regelmatig met haar naar Lourdes was geweest en daar foto's had gemaakt, wist hij precies hoe de grot er uit zag.

Het model werd gebouwd in lijndraad van 5 mm. in een schaal van 1:10. Bouwers waren -naast Huitema- timmerbaas Yde de Lange, zijn zoon Sake en bouwvakker Piet Negenman.
Het werd een dubbelwandige structuur met een afmeting van ongeveer 11x8x7 meter.

De grot werd door pastoor Bentla ingewijd op 11 februari 1935.

stnicolaasga02De grot is eenvoudig gemeubileerd. In het midden bevindt zich een simpel houten altaar in art déco stijl. Het front daarvan wordt afgedekt met een grote foto van Bernadette, liggend in haar glazen schrijn.
Onder deze foto de tekst "Je ne vous promets pas d'être heureuse en ce monde mais dans l'autre" ("Ik beloof u niet gelukkig te zijn in deze wereld, maar in de andere wereld").

Ter rechterzijde op 2.5 meter hoogte staat een Mariabeeld. Aanvankelijk was er tijdelijk een Mariabeeld uit de kerk geplaatst; later zorgde Huitema voor het huidige levensgrote beeld. Achter het hoofd van Maria een halo, uitgevoerd in doorbroken letters vormend de tekst: "Ik ben de Onbevlekte Ontvangenis".
Ernaast bevindt zich een brandend godslampje; vrijwilligers zorgen ervoor dat dit altijd brandt en dat er altijd kaarsen zijn te vinden.

De grot wordt afgesloten door een smeedijzeren toegangshek met toegangspoort, het hek wordt bekroond met zeven kruisvormige hekpunten.
Buiten de grot bevindt zich aan de linkerzijde een beeldje van de knielende Bernadette.

De grot is gerestaureerd in 1982 en 2011.

Dagelijks komen er tientallen bezoekers om Maria te eren en er een kaarsje op te steken voor allerlei intenties.
Op tweede Pinksterdag is er, bij mooi weer, in en rondom de grot een H. Eucharistieviering.

De grot is te bereiken via het pad in de pastorietuin, bij de hoofdingang van kerk en toren.

Bron: Pastoor H. Nota, St. Nicolaasga; RELIWIKI.

... de foto's worden vergroot getoond door er op te klikken...