Zuiddorpe kerkhof van de kerk van Maria Hemelvaart
Dorpsplein 1
4574 RD Zuiddorpe gemeente Axel.

 

In 1876 werd op kosten van weduwe Onghena op het kerkhof bij de parochiekerk een imitatie van de grot te Lourdes aangelegd.

Op een prentbriefkaart uit de eerste helft van de 20e eeuw is de met klimop begroeide kopie van de Mariagrot te Lourdes te zien. Bovenop de grot staat een wit kruisbeeld. In een nis rechtsboven in de grot staat een klein beeldje van O.L. Vrouw. Een hekwerk in het midden sluit de ingang van de grot af. Voor de grot staan enkele houten knielbanken. Aan de voet van de grot staan twee stenen engelen. In grote glaslantaarns op staanders konden kaarsen worden gebrand. Een klein beeldje van Bernadette Soubirous stond voor de grot maar is niet zichtbaar op de foto.

Op de plaats van de in 1982 afgebroken Lourdesgrot op het kerkhof heeft men een gedenkteken geplaatst in de vorm van een afgeplat trapezium. Dit gedenkteken is gemetseld van straatkeien. In de muur, waarop ook een steen is geplaatst uit de oude grot, staat in een kleine nis een nieuw beeld van O.L. Vrouw van Lourdes (ca. 40 cm). Voor het gedenkteken staat wederom een klein Bernadettebeeldje (ca. 60 cm).

Bron: Meertens.

 

... de foto's worden vergroot getoond door er op te klikken...